вівторок, 28 лютого 2017 р.

Мамина колискова


Чи співаєте Ви своїм дітям на ніч колискових? Добре, якщо так! Прийнято вважати, що колискових співають тільки для зовсім маленьких дітей, для немовлят. Але запевняю Вас, дитина дошкільного віку (тобто та дитина, яка не досягла 7 років) також потребує колискових пісень.
Колискові здавна вважають універсальним виховним засобом. Крім суто заспокійливої дії колискова має величезного значення для розвитку мовлення дитини. Слухаючи пісеньки, які мама співає йому, малюк впізнає її голос і заспокоюється, скоріше починає реагувати на мамин голос та у відповідь видає певні звуки, повторює окремі звуки, а у майбутньому й слова.

Здавна колискові наділяли магічною дією: в них мати закликала для своєї дитини здоров'я, легкої долі. Інколи колискові мати складала так би мовити "на ходу", особливо не вдаючись до римування. Під час такого співання між дитиною і матір'ю встановлювався тісний контакт. Малюк почував себе впевненим, захищеним, спокійним. У колискових піснях змальовували картину світу, подавали ази віросповідання, родинних взаємин.
Такого значення набувають справжні колискові. А, як на мене, будь-яка спокійна, тиха пісня, виконана матусею, позитивно вплине на дитину. Так, дуже добре пам'ятаю, що моєю "найколисковішою" була білоруська народна пісня "Косив Ясь конюшину", хоча мама співала мені й справжні колискові.
Співаючи на ніч дитині, Ви створюєте певний ритуал, обряд засипання. Таким чином дитина буде розуміти - це сигнал, знак для засипання. Крім того, так у Вас виникне один із тих самих родинних ритуалів, про які я вже зазначала раніше.
Якщо Ви маєте сумнів щодо своїх вокальних даних, спробуйте вмикати дитині запис (декілька колискових я пропоную на сторінці "Сімейне дозвілля"). А взагалі-то не соромтесь - це Ваша дитина і бали за спів ніхто не буде Вам виставляти. Ви тільки почніть! Маю надію, результати не змусять на себе чекати. Ви й самі заспокоїтесь, уявіть, що це своєрідна медитація. Не гайте часу, розпочніть вже сьогодні! На добраніч!

Немає коментарів:

Дописати коментар