понеділок, 13 березня 2017 р.

Дидактичний матеріал навколо нас

На сьогоднішній день в магазинах велика кількість розвивального і дидактичного матеріалу. На будь-який смак і для вихователів, і для батьків. Матеріал яскравий, сучасний, цікавий! А скажіть, чи доводилось Вам бачити, як дівчинка "укачує" нібито ляльку, а хлопчик "возить" невидиму машину? Знаєте, діти дуже люблять грати з тим, що є під рукою, або ж взагалі з уявними іграшками. У педагогіці предмети, які замінюють справжні іграшки, названі "предмети-замісники". Так паличка може виступати у ролі ложки, телефону, мікрофону тощо; коробочка може бути будиночком, сумкою і навіть собачкою (залежить від форми і розміру). А пам'ятаєте мультфільм "Рукавичка" (рос. "Варежка") - дівчинка мріяла про собаку і, граючи зі своєю рукавичкою, уявляла, що це песик. 
Батьки прагнуть забезпечити свою дитину силою-силенною  різноманітних іграшок. Можливо, це вірно, особливо, якщо іграшка не тільки красива й модна, але й корисна! Іграшка повинна розвивати дитину, давати ґрунт для роздумів, активних дій, пізнання оточуючого. Звичайно, не можна дозволяти дитині ламати іграшки: необхідно пояснювати, що іграшка ніби "живий організм", і вона теж може "відчуває біль". Це дозволить розвивати у дитини (особливо у найменших) співчуття, розуміння відчуттів й настрою інших. Крім того, іграшка - це творіння людських рук, продукт праці, а працю необхідно поважати. Але це не головне, про що хотілось сьогодні поговорити.
Дія з різними предметами (в тому числі, й із замінниками) дозволяє формувати абстрактне мислення, розвивати фантазію, уяву, критичний та креативний погляд на навколишнє. Крім того будь-який предмет у будь-який час може стати влучним і доцільним посібником. Знаходячись з дитиною на природі, можна гілочки порахувати, викласти з них літери, цифри, поміряти їх величину. Із шишок - "зварити" суп для ляльки чи, трошки "причепуривши" їх за допомогою листячка, представити театральну виставу (наприклад, казки "Теремок"). Так Ви зможете розвивати ще артистичні здібності Вашої дитини, сформувати у неї впевненість у власних силах. Тема не вичерпна, дуже цікава й моя улюблена, тому обов'язково повернусь до неї, і навіть, можливо, вже завтра. Тож не будемо ставити крапку...

Немає коментарів:

Дописати коментар