пʼятниця, 17 березня 2017 р.

Чи потрібна дитині мода?

Мода визначена як нетривале панування певних смаків у різних сферах життя. Іммануїл Кант визначав моду як «непостійний спосіб життя».
Мода дійсно мінлива й примхлива. Модний одяг, автомобілі, книги, аксесуари більшою мірою визначають не стільки смаки людей, скільки їх статус, положення в суспільстві. Чи важливо це для дітей дошкільного віку? Чи необхідно їм самоутверджуватись за допомогою модних тенденцій у середовищі однолітків? Яке значення взагалі має мода саме для дошкільників? Звичайно, малюки теж, як і дорослі, прагнуть одягатись красиво й модно. Мало хто з дітей (особливо дівчатка) відмовився б від красивого, модного одягу. Зовсім небагато дітлахів байдужі до того, що їм одягти в дитячий садочок: що мама приготувала, те й згодиться. Мода для дітей потрібна: особистість формується з ранніх років й смаки її та світогляд також. Але це повинна бути саме дитяча мода, розрахована на певну вікову категорію! Тим більше одяг для дітей необхідний перш за все зручний (дитина багато рухається!) та комфортний (теплий чи не жаркий). Супермодні речі інколи вимагають таких жертв від дитини! Вузенькі джинси, довге пишне плаття сковують дитину, позбавлять її природного існування.
Згадаймо прислів'я "Зустрічають за одягом, а ..." Власне далі й не потрібно. У суспільстві сформовані певні стереотипи: чистий охайний одяг у людини - маємо справу з позитивною особистістю, одяг брудний чи порваний - людина не надійна, підозріла. Чому ж тоді деякі дорослі вважають, що для дитини не важливо, в чому вона одягнена!? Не обов'язково покупати дитині коштовні речі. Не важливо, це новий одяг чи той, що дістався "у спадок" від старших братиків й сестричок, важливо, щоб він завжди, попри все, був чистим, охайним, цілим і за розміром! У такому випадку малюк буде почувати себе впевненим, у нього сформується почуття власної гідності, навички бережливості. А ще не зайвим буде порадитись з дитиною, що вона хотіла б одягти. Знаємо, що одяг буває "домашнім" чи "вуличним". Тільки чомусь у більшості дітлахів одяг той, що для вулиці - це щось стареньке, не мазке: "все одно ж забрудниться". Категоричне "НІ!" Одяг і для вулиці, і "на вихід" повинен бути красивим, охайним, цілим, чистим! І ще зовсім скоро травень (активізуються кліщі), і саме тут в нагоді буде одяг світлих тонів, особливо для прогулянок на природі: на ньому кліщів краще видно. А як забрудниться, пральна машинка допоможе!
Тож нехай наші дітки будуть завжди чепурними!

Немає коментарів:

Дописати коментар