понеділок, 20 лютого 2017 р.

Розмови і балачки

Як часто Ви розмовляєте з дитиною? Ні, не "читаєте нотації", а просто розмовляєте, як зі своїм другом, на рівних, обговорюючи фільм чи погоду, запитуючи думку з того чи іншого приводу, пояснюючи якесь незрозуміле явище? 
Чомусь сьогодні пригадалась стара реклама, в кінці якої дівчинка запитує: "А навіщо ж ви мене купували, як ви зі мною не розмовляєте?"
Дитина-дошкільник розвивається і пізнає світ щохвилини. Від того, яку він отримує інформацію і з якого джерела залежить подальше становлення особистості. Дорослі вважають, що розвиток дитини, формування її життєвої компетентності - це щось таке спеціально організоване, з певними атрибутами, яке відбувається у визначений час. Причому така упевненість спостерігається не тільки у батьків. Сьогодні все більше зустрічаємо педагогів, які впевнені, що отримати знання, уміння, навички, навчитись ними користуватись дитина може тільки на спеціально організованих заняттях. Цікаво, що це не залежить від віку та досвідченості педагога. Прийнято вважати, що педагоги "старої школи" уміють тільки наповнювати дітей знаннями, як кошик продуктами, не даючи дітям свободи розвитку. Але виявляється, що справа не в свободі чи суворій дисципліні. Повторюсь, дитина розвивається щохвилини. Розмовляючи з малюком, можна передати стільки інформації! І для цього не потрібно сідати за стіл, готувати для себе промову чи питання. Прокинувшись вранці, не полінуйтесь пояснити зайвий раз дитині, чому необхідно чистити зуби, повторити, який день тижня сьогодні. Ідучи до дитячого садочка, пригадайте, який місяць зараз, яка пора року; зверніть увагу на те, які ознаки її можна побачити в погоді. Не забудьте будь ласка про правила дорожнього руху: і не тільки повторити їх з дітьми, але й беззаперечно виконати! Зверніть увагу на птахів, яких зустрінете, повторіть їх назву, звички, уподобання у харчуванні. Можливо, розмовляючи постійно зі своєю дитиною, Ви одного разу відчуєте, що Вам не вистачає знань чи словникового запасу? Тоді не зволікайте, читайте, читайте! Дитина дорослішатиме і питання її теж будуть зростати. 
Наголошую, мої поради не тільки для батьків, але й для педагогів! Розмовляйте з дітьми про все, що бачите навколо себе! Нехай Ваші розмови не перетворяться на порожні балачки (хоча це теж інколи корисно!), наповніть їх змістом, довірою. Дуже цікавим є прийом "Щось я призабула!". Дітям подобається почувати себе такими обізнаними і пояснити щось дорослим! Знаю із власного педагогічного досвіду, розмовляючи з дитиною, Ви можете досягти такого рівня авторитету в її очах! А це така нагорода! Коли Ви навчитесь розмовляти з дитиною, Вам і помовчати буде про що!

Немає коментарів:

Дописати коментар